Fifth Avenue Maisonette

Pre-war Apartment

This apartment is a Maisonette in a Fifth Avenue building designed by Stanford White.  Our task was to create more public spaces and to create a flow through them that would accommodate entertaining large crowds.  The wall paneling in this Entry Gallery is original.   We strove for a combination of major alterations that feel like original features – with new areas that take cues from the old but are more fresh and modern.

Photo by Mikiko Kikuyama. Interiors by Julie Hillman Design

A former Master Bedroom suite became this Family Room.  Sumptuous interiors by Julie Hillman Design.

Featured in:
An upcoming issue of Elle Decor

Photo by Mikiko Kikuyama. Interiors by Julie Hillman Design

The large Living Room, seen at the end of this view, formerly had only one entrance off the Gallery.  To make the apartment feel more expansive and to increase the feeling of light we created a double enfilade connecting the Living Room, New Gallery and Family Room.

Featured in:
An upcoming issue of Elle Decor

Photo by Mikiko Kikuyama. Interiors by Julie Hillman Design

The new Library is located between the Living Room and Family Rooms.   This modern “box” of Macassar Ebony” is flanked by the traditionally detailed passageway of the enfilade on either side.

Featured in:
An upcoming issue of Elle Decor

Photo by Mikiko Kikuyama

“Her” bathroom.  Honed Marble wainscot slabs and floors hint at the pre war past, but are detailed in a modern manner, flush with the plaster above and separated by fine reveals.

Featured in:
An upcoming issue of Elle Decor

Photo by Mikiko Kikuyama

A custom lacquer vanity with polished nickel base was designed to feel like furniture in the room.

Featured in:
An upcoming issue of Elle Decor

Photo by Mikiko Kikuyama

Custom painted cabinetry in “Her” walk-in closet with mid-century french modern paneling details.

Featured in:
An upcoming issue of Elle Decor

Photo by Mikiko Kikuyama