Brooklyn Heights Townhouse

Townhouse

Our work on townhouse facades ranges from pure historic restoration as shown here – to completely new modern facades as seen in a later project.

This project involved extensive historic preservation and the re-creation of original exterior elements. We were also asked by the client to create a play between modern and traditional and to make the entire 8,000 sf space more light filled. See more about this restoration in the “Landmarks” section of our website.

Featured in:
The book “Design Brooklyn”, the magazines “Design Bureau” and “Industry”, and was 1 of 4 homes on the 2011 Brooklyn Heights Association Home Tour

Photo by Mikiko Kikuyama

The buttressed chimney was a unique feature added during an 1880 renovation of the house. We restored this while obtaining Landmarks Commission approval to add new floor to ceiling windows on 3 sides of this addition to allow more light into the home. In addition, the level of the rear yard was lowered 3 feet to increase light into the lowest floor and to increase the feel of openness.

Featured in:
The book “Design Brooklyn”, the magazines “Design Bureau” and “Industry”, and was 1 of 4 homes on the 2011 Brooklyn Heights Association Home Tour

Photo by Mikiko Kikuyama

At the Garden Level the rear yard was lowered to the same height as the floor and new windows cut in floor-to-ceiling to bring more light into what is normally a dark space. One of the 2 more modern floors – classic detailing straddles the modern feeling of this floor with the more traditional in the Parlor Floor.

Featured in:
The book “Design Brooklyn”, the magazines “Design Bureau” and “Industry”, and was 1 of 4 homes on the 2011 Brooklyn Heights Association Home Tour

Photo by Mikiko Kikuyama

People too often associate “modern” with “cold”. The kitchen on the Garden Level – (one of the 2 more modern floors), is composed of modernist forms and lines yet finished in warm materials and colors.

The walnut cabinetry separating the Family Room in the front from the Kitchen in the rear is open on both sides – allowing views straight through to windows front and rear. This gives a much more open light feeling to what is normally a dark floor of a townhouse.

Featured in:
The book “Design Brooklyn”, the magazines “Design Bureau” and “Industry”, and was 1 of 4 homes on the 2011 Brooklyn Heights Association Home Tour

Photo by Mikiko Kikuyama
Photo by Mikiko Kikuyama
Photo by Mikiko Kikuyama